Familiegeschiedenis is fascinerend en kan leiden tot grootse avonturen. Toen ik een paar jaar geleden op zoek ging naar de geschiedenis van mijn grootvader, specifiek over zijn vermissing in de oorlogsjaren, heb ik niet veel kunnen vinden.
Hij blijkt echter een broer te hebben waar meer dan genoeg over is geschreven. Een NSB'er. Een man die zich met hart en ziel inzette voor de partij en de inval van de Duitsers zag als een kans. Een man die in 1945 vlak voor het einde van de oorlog om zou zijn gekomen in Duitsland.....of toch niet? In Leeuwarden gaat het verhaal dat Sijbren Hempenius is gevlucht en een nieuw leven heeft opgebouwd. Dat gerucht is voor mij reden om er dieper in te duiken en het laat me niet meer los. Uiteindelijk leidt het tot het schrijven van een boek: "Liefde van de wolf"

Op deze site blog ik over mijn onderzoek, persoonlijke beleving en het schrijfproces in de vorm van brieven aan Yeme, een jongeman die onderdeel is van dit meeslepende verhaal.
Archieven in binnen- en buitenland bezocht, afgereisd naar alle locaties waar Sijbren is geweest, interviews met betrokken families en tijdgenoten gevoerd, op stoffige zolders rondgekropen op zoek naar bewijs en hulp gekregen van o.a. de " Friese Wiesenthal" Jack Kooistra. Mijn eigen denkbeelden en filters zijn op de kop gezet en de zoektocht heeft mij als mens veranderd.

Het verhaal van Sijbren is die van een gewone man. Een schipper die een beter leven wilde voor zijn kinderen en een weg vond in de idealen van de partij. Een vurig idealist.
Zijn levensverhaal is tekenend voor velen in die tijd maar ook bijzonder omdat hij halverwege de oorlog in een concentratiekamp belandt met alle verschrikkingen van dien. Hij vlucht inderdaad, naar huis. Daar zal hij echter nooit aankomen.

Eind 2019 is het dan eindelijk gelukt om hem te vinden. In 2020 is het ook door de Duitse overheid geverifieerd en kan er na 75 jaar anoniem begraven te zijn eindelijk een naam op zijn graf. Daar ben ik trots op. Niemand hoort anoniem in de grond te liggen.

Feiten boven water trekken kostte veel doorzettingsvermogen en creativiteit maar dat was een peuleschil vergeleken bij het schrijven van een boek. Vind je het leuk om mijn vorderingen te volgen? Abonneer je je dan op mijn blog. Ik houd je graag op de hoogte.

Klik hier en lees mijn nieuwste blog

Volg me op Social Media en laat me weten wat je van de blogs vindt. Wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief, krijg je een seintje wanneer er weer een blog online staat.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,
- Cindy Hempenius